Συμπληρωματα διατροφης

Στην χώρα μας κυκλοφορούν 530 ειδικά σκευάσματα συμπληρωματικής ή αποκλειστικής σίτισης για όλες τις νόσους σε παιδιά και ενήλικες. Τα σκευάσματα αυτά αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ έως συγκεκριμένου ποσού και συνταγογραφούνται με ειδικό τρόπο.

Διακρίνονται

  • ανάλογα με την σύσταση τους σε: στοιχειακά- ημιστοιχειακά-πολυμερή,
  • ανάλογα με την οσμωτικότητά τους σε: υπο-οσμωτικά, ίσο-όσμωτικά και υπερ-οσμωτικά και
  • ανάλογα με την οδό χορήγησής τους σε: από του στόματος (p.os) – μέσω καθετήρα – παρεντερικά χορηγούμενα από κεντρική ή περιφερική φλέβα.

Σύμφωνα με τις νεότερες κλινικές οδηγίες της ΕSPEN 2017 η χρήση τους συστήνεται σε πρώιμα στάδια καχεξίας, προς αντιμετώπιση παρενεργειών για συμπληρωματική (στα πλαίσια διαιτητικής συμβουλευτικής) ή αποκλειστική σίτιση.

Η Επιστημονική Ομάδα του Φοίνικα έχει μεγάλη εξοικείωση στην χρήση τεχνητής διατροφής , ειδικών σκευασμάτων, χρήση σάκων βαρύτητας ή αντλιών σίτισης και αναλαμβάνει πλήρως την διατροφική υποστήριξη ασθενών υπό εντερική ή παρεντερική διατροφή. Η χρήση σκευασμάτων γίνεται πάντα εξατομικευμένα βάση πρωτοκόλλου. Επιλέγουμε τα κατάλληλα σκευάσματα ή/και συνδυασμούς των, από διάφορες εισαγωγούς εταιρείες και δίνουμε ΠΑΝΤΑ την δυνατότητα στον ασθενή να επιλέξει τα σκευάσματα που τον ικανοποιούν γευστικά. Παρακολουθούμε τακτικά τον ασθενή και προσαρμόζουμε, τα σκευάσματα που λαμβάνει, στην κλινική του εικόνα συνεπεία σταδίου νόσου, παρενεργειών, θεραπείας.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα σκευάσματα διατροφής είναι πολύτιμα θεραπευτικά βοηθήματα στην αντιμετώπιση του καρκίνου και των υποκείμενων νόσων , έχουν συγκεκριμένες ενδείξεις και πρέπει να επιλέγονται αυστηρά από άτομα που γνωρίζουν λεπτομερώς την σύσταση, τις ενδείξεις , τις αντενδείξεις και τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσουν. Για παράδειγμα η συνταγογράφηση πολυμερών διαλυμάτων – αντί ημιστοιχειακών- σε νηστιδοστομία ή παγκρεατική ανεπάρκεια προκαλεί διαρροϊκό σύνδρομο οδηγώντας σε υποσιτισμό/καχεξία.

Επίσης θεωρούμε αντιεπιστημονική και ενάντια σε όλες τις συστάσεις (Guidelines) συνήθη πρακτική συνταγογράφησης σκευασμάτων συμπληρωματικά, χωρίς να υπολογίζονται οι θρεπτικές ανάγκες του ασθενούς, χωρίς ειδικό διαιτολόγιο παράλληλα με το σκεύασμα, χωρίς να λαμβάνεται υπ΄ όψην η προτίμηση του ασθενούς.

Ενημερωθείτε εκτενώς για την Εντερική και την Παρεντερική διατροφή στον ιστότοπό μας.

Στον Φοίνικα, σεβόμενοι την υγεία των ασθενών μας, επιλέγουμε να συνεργαζόμαστε ΜΟΝΟ με Ευρωπαϊκές ή Αμερικανικές Εταιρείες Σκευασμάτων που διαθέτουν όλα τα νόμιμα παραστατικά, απολύτως ελεγμένης σύστασης και είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ.