Παρεντερικη σιτιση στον Καρκινο

Όταν δεν είναι δυνατή η διατροφή του ασθενούς από το γαστρεντερικό (από το στόμα ή από στομία/καθετήρα) επιλέγεται ως οδός σίτισης η παρεντερική με έγχυση των θρεπτικών συστατικών κατευθείαν στην αιματική κυκλοφορία. Η παρεντερική διατροφή διακρίνεται ανάλογα με την θέση του καθετήρα σε περιφερική και κεντρική.

Περιφερική Παρεντερική: Η έγχυση του σάκου παρεντερικής γίνεται από φλέβα στο χέρι , οι σάκοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είναι μικροί , προσφέρουν <1100 θερμίδες/σάκο , έχουν υψηλή οσμωτικότητα >1000mosmol . Πρόκειται για πλήρη διατροφή τριών διαμερισμάτων. που περιλαμβάνει λίπος/υδατάνθρακες/πρωτείνες ή δύο διαμερισμάτων –χωρίς λίπος. Δεν χρησιμοποιούνται σε συνεχή ροή για >5-7 ημέρες λόγω προκαλούμενης φλεγμονής στην φλέβα.

Πολλάκις χρησιμοποιούμε την περιφερική παρεντερική για ν΄αυξήσουμε την κολοειδοσμωτική πίεση του αίματος προκειμένου να μειώσουμε οιδήματα/ υπεζοκωτικές συλλογές , υποστροφή ηπατικής εγκεφαλοπάθειας ΙΙΙ.

Η επιστημονική Ομάδα του Φοίνικα διαθέτει μεγάλη εμπειρία διατροφής ασθενών με χρήση παρεντερικών σάκων ως μονοδιατροφή ή υποστηρικτικά σε συνδυασμό με εντερική σίτιση ή από του στόματος δίαιτα.

Αναλαμβάνουμε πλήρως την διατροφή ασθενών με παρεντερική σίτιση.