Η παχυσαρκία περιγράφεται συχνά σε αιματολογικούς ασθενείς και γυναίκες με καρκίνο μαστού. Η αύξηση του βάρους φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο υποτροπής ή/και επανεμφάνισης όγκου με διαφορετική εντόπιση αφενός κι αύξησης της νοσηρότητας από κάθε παθολογική αιτία αφετέρου.
Η Επιστημονική Ομάδα του Φοίνικα παρακολουθεί τακτικά τους ασθενείς με αυξημένο βάρος προληπτικά και σε επίπεδο αποκατάστασης, έχει την δυνατότητα με την χρήση εμπεδησιομετρίας να μετρά αξιόπιστα τους ιστούς του σώματος (μυικός/λιπώδης/οστίτης ιστός, οιδήματα, ασκίτης κλπ) καθώς και τις θερμιδικές ανάγκες του ασθενούς με ειδικό αναλυτή CO2 . Ούτως ώστε να καταρτίζει απολύτως εξατομικευμένο διαιτολόγιο για τον κάθε ασθενή για υγιή και μόνιμα αποτελέσματα.
Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια νόσος η οποία χαρακτηρίζεται από υπερβολική αύξηση των αποθεμάτων λίπους και κατά συνέπεια αυξημένο σωματικό βάρος.
Τα όλο και αυξανόμενα ποσοστά εμφάνισης της παχυσαρκίας που έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως, προβλημάτισαν τους επιστήμονες υγείας οι οποίοι κινητοποιήθηκαν έτσι ώστε να μειώσουν την επίπτωσή της.
Κύριο μέλημα είναι η ενημέρωση του πληθυσμού για τις επιπτώσεις που επιφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό και πως τελικά συμβάλλει στην ανάπτυξη διαφόρων άλλων νοσημάτων. Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία προάγει την ανάπτυξη σακχαρώδη διαβήτη, δυσλιπιδαιμιών, υποθυρεοειδισμού, καρδιαγγειακών νοσημάτων κ.ά. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό είναι η συσχέτιση ανάμεσα στην παχυσαρκία και την εμφάνιση καρκίνου.
η παχυσαρκία προκαλεί καρκίνο;
Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Ίδρυμα Καρκίνου, η παχυσαρκία σχετίζεται με 11 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, και μαζί με τη σωματική αδράνεια, την κατανάλωση αλκοόλ και την ανθυγιεινή διατροφή συντελεί κατά 20% στην εμφάνιση καρκίνου. Ενδεικτικά το 2012, 481.000 άτομα ανέπτυξαν καρκίνο λόγω αυξημένου σωματικού Βάρους, αριθμός που αγγίζει το 3,6% του συνολικού αριθμού καρκινοπαθών.
αιτιοπαθογένεια καρκινογένεσης λόγω παχυσαρκίας
Το αυξημένο λίπος επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, της φλεγμονής, όπως επίσης και τα επίπεδα ορμονών, αυξητικών παραγόντων και πρωτεϊνών. Συγκεκριμένα, προωθεί τη φλεγμονώδη διαδικασία δημιουργώντας μια χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση στον οργανισμό και μεταβάλλει τα επίπεδα ορμονών (ινσουλίνη, τεστοστερόνη, οιστρογόνα) και αυξητικών παραγόντων (IGF-1) επάγοντας την εμφάνιση διαφόρων τύπων καρκίνου. Μεταξύ άλλων μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης και αυξάνει τα επίπεδα οιστρογόνων, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης προχωρημένου καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και καρκίνου του μαστού στις γυναίκες αντίστοιχα.
η παχυσαρκία δυσχεραίνει την θεραπεία και αυξάνει την θνητότητα
Το αυξημένο σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά και τη διαδικασία θεραπείας του ογκολογικού ασθενή. Ο λόγος είναι οι υψηλές δόσεις που πρέπει να χορηγούνται κατά τη χημειοθεραπεία με αποτέλεσμα την υπερβολική τοξικότητα που εκτίθεται ο ανθρώπινος οργανισμός και η μη λήψη επαρκής δόσης ακτινοβολίας στα καρκινικά κύτταρα λόγω μετατόπισης της εξωτερικής δέσμης κατά την ακτινοθεραπεία. Επιπλέον οι παχύσαρκοι ογκολογικοί ασθενείς, έχουν μεγαλύτερο ποσοστό θνητότητας σε σύγκριση με τους φυσιολογικού βάρους ογκολογικούς ασθενείς.
δυσκολότερη η αποκατάσταση των παχύσαρκων μετά τον καρκίνο
Μεγάλο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει η επίδραση του αυξημένου σωματικού βάρους στους επιζώντες από καρκίνο. Ξεκάθαρη είναι η αρνητική επιρροή της παχυσαρκίας στην ποιότητα της ζωής του ατόμου με χαρακτηριστικά παραδείγματα την αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης λεμφοιδήματος σε γυναίκες με μαστεκτομή και ακράτειας σε άνδρες που υπέστησαν προστατεκτομή. Ωστόσο περισσότερες μελέτες χρειάζονται στη συσχέτιση παχυσαρκίας και υποτροπής του καρκίνου σε επιζώντες καθώς τα αποτελέσματα είναι ακόμη αμφιλεγόμενα.
Συμπερασματικά, υπάρχουν πολλές ενδείξεις που αναδεικνύουν τη σημαντικότητα διαχείρισης σωματικού βάρους στην εξέλιξη της πορείας ενός ογκολογικού ασθενή. Η μείωση του σωματικού λίπους σε παχύσαρκα άτομα, διατηρώντας ή αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα θα πρέπει να αποτελεί κομμάτι της θεραπευτικής αντιμετώπισης.
Καρκίνος & Παχυσαρκία.
Δανάη ΕυλογημένουcBSc 1
Dr.Ευθύμιος Γκότσης V.MD,BSc,MSc1
Ενημερωθείτε για τις μοναδικές δυνατότητες μέτρησης και πρωτόκολλα διατροφής που εφαρμόζουμε.