Διατροφικές οδηγίες για ασθενείς με καρκίνο μαστού.
Ο καρκίνος αποτελεί την δεύτερη αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως. Μεταξύ όλων των τύπων καρκίνου ο καρκίνος του μαστού αποτελεί τον δεύτερο σε συχνότητα στον Δυτικό κόσμο και τον συχνότερο στις γυναίκες. Το επίπεδο θρέψης των ασθενών με καρκίνο του μαστού μειώνεται κατά την διάρκεια των θεραπειών, πράγμα το οποίο οφείλεται στο μέγεθος του όγκου, στις πεπτικές ενοχλήσεις, στις αυξημένες ενεργειακές απαιτήσεις καθώς και στην λανθασμένη εφαρμογή των διατροφικών οδηγιών από τους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς. Διατροφική αξιολόγηση πρέπει να διενεργείται αμέσως με την διάγνωση και να επαναλαμβάνεται περιοδικά. Γι αυτό πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στον έλεγχο ρουτίνας της ασθενούς, να είναι φτηνό-αξιόπιστο και ικανό να ανιχνεύει ασθενείς στα όρια υποθρεψίας. Επιπρόσθετα οι ασθενείς θα πρέπει να παραπέμπονται σε Διαιτολόγο...